Блог

Споделяме своите истории с теб
Първи стъпки в Импровизацията

Първи стъпки в Импровизацията

24 февруари 2024

Внимавай какво си пожелаваш!

Беше някъде около 2013 година. По това време бях амбициран ученик в театралната школа "Талантино" (Бургас) на Станимир Карагьозов. Четях, гледах, събирах откъдето и както мога всякакви енциклопедични знания, упражнения, игри и всичко, свързано с театъра. Тогава до мен стигна, че в София се е появила нова театрална форма, която за пръв път се случваше в България. Ставаше дума за импровизационен театър, който правеха едни готини млади артисти. Когато научих за тях, естествено изгледах и изчетох всичко по въпроса.
Изключително много ме вдъхнови изкуството на импро театъра. То се основаваше на спонтанност, непринуденост, въображение, екип, доверие и още куп други ценни умения. По това време исках да се развивам като актьор, но по-късно си дадох сметка, че тези умения ме правят и по-добра версия на себе си. Дори започнах да се упражнявам сам или с приятели. Ако трябва да бъда честен, пожелах си един ден да се срещна с тези импровизатори и да бъда с тях на една сцена.

Няколко години по-късно вече учех актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ. Бях последна година, пред дипломиране и имах интересни идеи за бъдещето си. Никога не съм вярвал в случайни неща! Намери ме една обява за кастинг за професионална импро трупа. Организираше го единственият актьор в България, който е завършил пълното обучение в Меката на импровизационното изкуство - Чикаго. Беше основателят на "ШиЗи Импро Театър" - Златин Цветков.

Бях взет в новосформираща се група към "ШиЗи Про" от професионални актьори и в продължение на няколко месеца Златин ни обучаваше да импровизираме на сцена и да създаваме колективно спектакъл от нищото. Нямахме опори като сценарий, мизансцен, декори, персонажи или каквото и да е друго. Всеки разполагаше единствено със себе си и своите партньори. И всичко трябваше да се случва спонтанно. Да се вдъхновяваш в движение и да насърчаваш въображението на партньора си. Да пускаш контрола и да прегръщаш идеите на другия като свои и да стъпваш на тях, за да градите взаимно. Да взимаш смели решения и да си осъзнат за това, което присъства в момента. Да слушаш активно и да си много подкрепящ.

Беше прекрасен процес, в който се чувствах сякаш съм на терапия. Не мислех за нищо. Бях през цялото време "тук и сега", защото игрите и упражненията провокираха спонтанността ми. Чувствах се неимоверно лек, спокоен и уверен да импровизирам без да знам накъде отивам. Без да упражнявам контрол, без да насилвам нещата в желаната от мен посока. Разполагах с най-важните инструменти - интуицията си и моите партньори. Те подкрепяха моето въображение и аз тяхното. И докато вървяхме един за всички, всички за един в този процес, се забавлявахме да се откриваме в сцените и да бъдем себе си, без някой да ни осъди за това.

Марто, Перo, Таня, аз, Пехо, Мая, Марио, Елена, Юлия, Филип, Елица
Марто, Перo, Таня, аз, Пехо, Мая, Марио, Елена, Юлия, Филип, Елица

Беше снета тежестта да си измислям предварително интересни и оригинални хрумки, защото очевидното и спонтанното беше в пъти по-интересно. В групата се беше завихрило взаимно доверие и екипно творене на нещо, което е по-голямо от всички ни. В него егото ти няма нужда да знае накъде отиваш, кой си, какво играеш. Присъстваше само доверието и спокойствието, че ще откриваме всички тези неща по пътя. Не се наблюдаваш отстрани. Никой не те осъжда дали си сбъркал. Философията на импровизацията е, че няма грешки - всичко е подарък, който партньорите ти ползват и те карат да изглеждаш добре. И така от само себе си се получаваха невероятни сцени, интересни персонажи, вълнуващи истории, които се раждаха тук и сега и бяха неповторими. Забравях ежедневието си. Забравях за проблемите. В продължение на часове бях толкова потопен в груповата динамика и случването на истории на момента, че всяка среща беше като емоционална баня за мен. А на следващия ден - пак същото.

Нашата група "Безименните" със Златин Цветков в ШиЗи Импро Клуб
Нашата група "Безименните" със Златин Цветков

Беше много различно преживяване от театъра, който бях свикнал да правя. Усещах как развивам рефлексите и актьорските си умения, но се усещах и като по-смирен човек. Това, което най-много ме спечели беше неосъдителната среда, в която творяхме. Беше коренно различна от тази на класическия театър, която пък беше пълна със суета и егоцентризъм. Но за двете ще ви разкажа повече друг път. Накрая дойде време да излезем и пред публика.

Междувременно Златин канеше професионални импровизатори от цял свят, които провеждаха уъркшопи с актьорите на ШиЗи и това беше много ценен обмен! Организираше и международния "Sofia Improv Fest".
Беше незабравимо лято за мен и всички от състава на "Безименните" (така се бяхме кръстили, след като не успяхме да си измислим име :D) - Таня, Пешо, Ели, Пехо, Марто, Мая, Марио, Елица, Юлия и Ипо. Благодаря до небесата!

Уъркшоп с голямата Инбал Лори - импровизатор и режисьор
Уъркшоп с голямата Инбал Лори - импровизатор и режисьор 

Винаги съм наблюдавал с изумление как животът ми предоставя всичко, за което пускам намерение да ми се случи. Е - случи ми се и това. Имах честта да срещна Златин и актьорите от ШиЗи и да играем на една сцена. За мен това беше върховно изживяване, за което съм безкрайно благодарен!

Това, с което ме зарази импровизацията като групово изкуство и което Златин успя много добре да ми предаде, беше идеята! Идеята да се свържеш с другия. Да чуеш другия. Да го подкрепиш и да си добронамерен. Няма грешки. Всичко е подарък такова, каквото е. Неизвестното ти е приятел. Няма нужда да контролираш нищо. Ще стигнеш по естествен път там, където трябва да стигнеш.

Банерът на първото ни Импро представление
Банерът на първото ни Импро представление

Половинката ми в Театрална къща "Шарж" - Захарина също се записа на курсовете им и започна своето обучение. Имахме щастието да изиграем няколко импро представления с ШиЗи, след което настъпи пандемия. Ние поехме към Пловдив, където продължихме да даваме път на идеите си и да развиваме Театрална къща "Шарж".
Оцених колко много са ползите от груповата импровизация и как уменията, придобити там, се отразяват върху живота ти и го правят по-лек и забавен. Приех като лична кауза да предам и развия наученото, защото вярвах в идеята.

След придобитите знания и допълнителна работа върху себе си, отворихме редовни курсове по импровизационни умения за непрофесионалисти в Пловдив, защото импрото е за всеки. Там се чувстваме полезни, докато наблюдаваме развитието на курсистите ни. С всяка среща те стават по-освободени и позитивни хора. Това е голямата ни радост!
Някои от участниците дори вече имат няколко представления пред публика. Провеждахме ателиета и различни места проявиха желание да работим съвместно. Сплотявахме дори детски колективи чрез методите на импровизацията.

В курсовете ни по Импровизационни умения
В курсовете ни по Импровизационни умения

Огромна чест за мен беше и да се върна там, откъдето бях тръгнал - в родната ми театрална школа "Талантино"! Само че този път като гост преподавател по импровизационен театър заедно със Захарина по покана на моя учител - Станимир Карагьозов. За нас беше радост да работим с тези деца и тинейджъри, а групите там чакаха нашите срещи с нетърпение.

Резултатите, които виждаме ни вдъхновяват и зареждат с енергия да продължаваме идеята и да се развиваме все повече и повече в тази дейност. Можете да следите програмата ни за предстоящи групи по Импро, както  и работилниците ни.
Благодаря неимоверно много на всички замесени в моето импровизирано пътешествие! Никога не съм подозирал, че ще стигна дотук и че ще правя това. Но колкото повече го правя, толкова повече ми харесва.

Внимавайте какво си пожелавате, защото може да ви се случи. :)

До скоро!

Георги Димов

Няма коментари
Благодарение на нашият месечен бюлетин можеш да се информираш за
предстоящите събития и да не пропускаш нито една среща с нас!

Бюлетин

Търсене